Kadriorg

Posted on 23/07/2020

0


Park v Kadrirogu oslavuje své narozeniny 22. července koncertem. Letos (2020) dosahuje krásného věku 302 let.
V roce 1714 získal car Petr I. letní domek s malým parkem od šlechtické rodiny Drentelnů. V létě roku 1718 zde mezi vyvýšeninou Lasnamäe a mořem nechal postavit soubor budov a park, který na počest své ženy nazval Jekaterinenthal, Kateřinino údolí, Estonsky Kadriorg. Architektem paláce a parku byl ital Niccolo Michetti. Kromě paláce byly západně od parku postaveny domy pro služebnictvo a pro stavitele. Tato skupina budov se jmenovala Hradní náměstí Kadriorg, dnes ulice J. Poska; několik těchto budov později shořelo při požáru v roce 1843, některé byly zničeny za sovětské éry, nicméně některé se zachovaly, např rezidence pravoslavného kněze s bohatou ruskou dřevěnou krajkou (59.437342, 24.783712). Když v roce 1725 Petr I. náhle zemřel, stavba paláce i parku ustoupila do pozadí a mnoho z původních plánů zůstalo nenaplněno.

Galerie: kliknutím na obrázek se vám otevře obrázek ve větší velikosti, pohyb mezi obrázky je standardně pomocí kliků nebo šipek, zpět na tuto stránku se vrátíte křížkem vlevo nahoře nebo kliknutím mimo fotku.

Na počátku 19. století byla u moře v Kadriorgu postaveno koupaliště a lázně, a tím se park a jeho okolí stal oblíbeným letním místem pro obyvatele Tallinnu a četné návštěvníky k procházkám a dalším aktivitám. Do Kadriorgu na zotavenou jezdili hosté až z hlavního města carského státu, z Petrohradu. V roce 1832 v Kadriorgu trávili léto tři dcery císaře Mikuláše I. Díky pobytu členů carské rodiny se zvedla prestiž Tallinnu a zvýšily životní náklady ve městě. Když z Petrohradu začali přijíždět turisté, kteří se zajímali o teplé koupele a koupání v moři, v očích občanů města se zvýšil i význam Kadriorgu. Po roce 1861 proběhla výstavba na ulici Weizenberg a okolí, nové salony, lázeňské domy a letoviska pro hosty nejen ze zahraničí. V roce 1888 byla z centra Tallinnu do parku zavedena koňka. S rozvojem železniční sítě v Rusku se však počet turistů z Ruska v Tallinnu snížil, protože železnice zpřístupnila do té doby vzdálené pláže na Krymu a na pobřeží Černého moře. V roce 1891 byla v Tallinském zálivu postavena téměř půl kilometru dlouhá a přes 6 metrů široká plážová promenáda Kadriorg. V roce 1902 byl na začátku pobřežní promenády postaven památník Russalka, který připomínal potopení obrněné lodi Russalka v roce 1893 na cestě z Tallinnu do Helsinek.

Galerie: kliknutím na obrázek se vám otevře obrázek ve větší velikosti, pohyb mezi obrázky je standardně pomocí kliků nebo šipek, zpět na tuto stránku se vrátíte křížkem vlevo nahoře nebo kliknutím mimo fotku.

Dnešní návštěvník parku můžeme obdivovat krásné pěstěné zahrady a květinové záhony, i když většina parku si zachovala přírodní vzhled krajiny s loukami a lesními háji. Od města se do parku vchází u obdélníkového Labutího rybníka s fontánou, altánem a ptáky. V paláci se dnes nachází muzeum umění Kumu. Nedaleko Labutího rybníka je několik služebních domků, dnes s kavárnami a dalšími expozicemi. Naproti branám paláce je malý strážní dům, kuchyňská budova a ledový sklep. V kuchyňské budově sídlí Muzeum soukromé sbírky Mikkeli.
V roce 2011 získal park Kadriorg opravdu skvělý doplněk v podobě japonské zahrady navržené renomovaným japonským krajinářem Masao Sone.
Nad muzeem Kumu stojí prezidentský palác.

Posted in: Pobaltí