Palanga

Posted on 13/07/2020

0


Palanga je krásné městečko na pobřeží Baltského moře, s nádhernými západy slunce nad mořem, největším botanickým parkem v Litvě a novorenesančním zámkem, kde se nachází muzeum jantaru, letovisko s dlouhou písečnou pláží, rušnou promenádou, bohatým nočním životem a fascinujícími dřevěnými vilkami mezi stromy. V minulosti to bývalo exkluzivní letovisko bývalého SSSR, dovolenou tu tehdy trávili statisíce lidí.

Původ jména Palanga souvisí s mořem. Lidé říkají, že ve starověku zde žili rybáři a stavěli své chatky tak blízko vody, že během bouřky se nad okenními parapety valily mořské vlny, což v litevštině znamenalo „palangė“. Lingvisté však tvrdí, že jméno Palanga je odvozeno od archaických baltských slov, jako jsou: palvė, palios, pala, palas (což znamená nízká, bažinatá oblast) nebo od jmen řek, jako jsou: Palanga, Palangis, Alanga, Langa.

Galerie: kliknutím na obrázek se vám otevře obrázek ve větší velikosti, pohyb mezi obrázky je standardně pomocí kliků nebo šipek, zpět na tuto stránku se vrátíte křížkem vlevo nahoře nebo klikem mimo obrázek.

Nejen obchodníci ze zámoří přistávali na pobřeží Palangy, ale také dobyvatelé. Poprvé byla Palanga uvedena v historických dokumentech v roce 1161 jako místo přistání dánského krále Valdemara I. a jeho armády. V průběhu historie sem připlulo mnoho dobyvatelů, Vikingové, Normané, nejvíce však křižáci, kteří tuto oblast několikrát vyplenili. V kronikách německého řádu byla Palanga poprvé zmíněna již v roce 1253. Po bitvě u Grunvaldu (1410) a uzavření mírové smlouvy v roce 1922 byla invaze řádu Německých rytířů (Teutonský řád) zastavena a v souladu s podmínkami Brestské mírové smlouvy ze dne 12.31.1435 Palangu znovu získala Litva.

Ve 12.-18 století si obyvatelé Palangy vydělávali na živobytí rybolovem, sbíraním jantaru na pláži a obchodem s městy na pobřeží Baltského moře. Obchodníci vyměňovali své zboží za jantar, med a kožešiny.

Na rozdíl od Rigy a Venstpils, Palanga nebyla členem hanzy a začala hanzovním městům konkurovat svými levnějšími cenami. Na žádost majitelů přístavů v Rize proto švédská flotila zničila v 17. století přístavy Palanga i Šventoji.

Galerie: kliknutím na obrázek se vám otevře obrázek ve větší velikosti, pohyb mezi obrázky je standardně pomocí kliků nebo šipek, zpět na tuto stránku se vrátíte křížkem vlevo nahoře nebo klikem mimo obrázek.

V roce 1795 byla Litva připojena k Ruské carské říši. V roce 1819 bylo město Palanga přiděleno provincii Kuronsko. V roce 1824 město koupil hrabě Mykolas Tiškevičius, plukovník carské armády, a začal se o město starat. Založil park, postavil nový palác, obnovil námořní přístav, postavil cihelna, zřídil letovisko se sanatoriem a postavil nový kostel.

V době, kdy carské Rusko zakázalo Litevcům používat v tisku latinku (1964 – 1904), vedla přes Palangu pašerácká stezka s knihami tištěnými ve východním Prusku a Litevci mohli své děti učit číst a psát v mateřském jazyce.

Po roce 1945 byly soukromé vily na Palanze znárodněny a přeměněny na sanatoria a prázdninové domy. Po roce 1991 se vily a domy vrátily původním majitelům, prázdninové domy a hotely byly zprivatizovány, nové moderní vily byly postaveny.

Posted in: Pobaltí